Projekti‎ > ‎

Skoki

Zima je za Nevtralce prav posebni letni čas, ki ga vsako leto težko pričakujemo.
Kljub 800 m nadmorske višine pa se včasih zgodi, da nam vremenski bogovi ne namenijo zadostne količine snežne odeje.
Ko pa zapade zadostna količina snega z veseljem organiziramo nekatere tradicionalne zimske prireditve, kot so nočno sankanje ter smučarske skoke.

Smučarski skoki imajo v Loškem Potoku že dolgoletno tradicijo. Prva prava 60-metrska skakalnica je bila zgrajena leta 1977 in je privabljala skakalce iz vse Slovenije. Lahko se pohvalimo, da je v začetku 80-tih na njej skakalo kar nekaj znanih slovenskih smučarskih skakalcev, kot so Miran Tepež, Primož Ulaga, Franci Petek in drugi.
Po nekaj letih mile zime, je zanimanje za skakanje upadalo, skakalnico pa je močno načel zob časa in treba jo je bilo podreti. Ko pa so nam bile zime malce bolj naklonjene, smo se Nevtralci odločili, da skoke ponovno obudimo. Poleg prej omenjene skakalnice je že nekaj let samevala tudi 30 metrska stara Bloudkova skakalnica. Prav to smo uredili, postavili ob njej stolp ter leta 1999 organizirali prvo pravo tekmo v smučarskih skokih po dolgih letih.Zanimanje krajanov je bilo presenetljivo.

Tekme se tako vsako leto udeleži več kot 60 tekmovalcev iz vseh koncev Slovenije.
Tekmovalci lahko tekmujejo v 6 različnih kategorijah, ki so:

- dečki do 13 let, (skakalne in alpske smuči skupaj)
- mladinci od 14 do 18 let,  (skakalne smuči)
- mladinci od 14 do 18 let,  (alpske smuči)
- člani od 19 do 35 let,  (skakalne smuči)
- člani od 19 do 35 let,  (alpske smuči)
- veterani nad 36 let, (skakalne in alpske smuči skupaj)

Seveda najboljši trije skakalci dobijo pokale ter priznanja. Vedno nagradimo tudi najmlajšega in najstarejšega skakalca.
Prav tako pa se vsako leto trudimo, da poskrbimo tudi za številne premražene gledalce. Le ti se lahko pri naših šankih pogrejejo s toplim čajem, kuhanim vinom, medico,toplo hrano…

Naši skoki so postali tradicionalni, saj tekmovanje organiziramo, že od samega začetka delovanja. Na to prireditev smo še posebno ponosni, saj je ob prijetnem vzdušju tekma vedno zelo obiskana. Leta 2006 pa smo s klubi iz občin Sodražica, Ribnica in Velike Lašče skupaj organizirali skakalno turneja štirih skakalnic, ki šteje za pokal Martina Krpana. Žal pa nam od tega leta naprej zaradi slabih vremenskih razmer ni uspelo več organizirati te prireditve.
Comments